A MICHELIN új FIA Formula E Championship abroncsa

A MICHELIN új FIA Formula E Championship abroncsa

A FIA Formula E Championship bajnokság hivatalos beszállítójaként a Michelin tehát egy innovatív abronccsal szereli fel az elektromos hajtású együléseseket, melyek első megmérettetése 2014-ben kezdődik, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA – Fédération Internationale de l’Automobile) szervezésében. Az első két versenyszezonban ezt az új gumiabroncsot szerelik majd minden versenygépre.

Az innovatív megoldás, az integrált rádiófrekvenciás mikrochip (RFID) megjelenése nemzetközi együléses versenyen nagy jelentőségű lépés. Segítségével valamennyi, a versenyre készült abroncs rádiófrekvenciás technológiával azonosítható lesz.

Az abroncs oldalfalába építjük be a rádiófrekvenciás mikrochipet, ez lehetővé teszi, hogy a termék legyártásától kezdve nyomon követhető legyen, egészen addig, míg a használat után vissza nem jut a gyártóüzembe. A termék beazonosításának eddigi módja a vonalkód-leolvasás volt, ez az új eszköz azonban kommunikációra képessé teszi a gumiabroncsot” – magyarázza Serge GRISIN, a Michelin Autósport részlegének igazgatója.

A rádiófrekvenciás technológia ipari felhasználása érdekes mind a teherabroncs-, mind pedig a személyabroncsgyártás szempontjából. 2013 nyarán úttörőként a MICHELIN ezért kidolgozott egy szabadalmat, egy világszerte egységes szabványra tett javaslatot, ami alapján a világ bármelyik abroncsa az integrált mikrochip segítségével beazonosíthatóvá válna. A technikai sportokban pedig a Michelin Motorsport mindig innovatív megoldásokat kereső technikusait segíti abban, hogy változatos fejlesztésekkel állhassanak elő.

A mikrochip sokmindenre jó. A termékbeazonosítás csak a kezdet, számos egyéb módon ki lehet még használni a memóriaegység nyújtotta lehetőségeket. Például az adott abroncs felhasználására jellemző hőmérsékleti és nyomásadatok tárolására. A gumiabroncs egész élete kiolvashatóvá válhat belőle” – fejtegeti tovább az előnyöket Serge GRISIN.

A rádiófrekvenciás mikrochip segítségével a versenyszervezők számára is könnyebbé, jobban ellenőrizhetővé válik a kevesebb kerékcserét megengedő legújabb versenyszabályok bevezetése. Kevesebb kerékcserével csökkenő költségek mellett hosszabb élettartamú abroncsok versenyeznek.

A FIA Formula E Championship versenyen megjelenő új abroncs valóban különleges alapjellemzővel gazdagodott: a Michelin technológiai újítása méltó folytatása a tavaly szeptemberi Frankfurti Autószalonon már felfedett innovatív gumiipari megoldásoknak.

Hírek

Michein teherabroncs akció
Michelin Garancia Plusz
Találja meg a megfelelő gumiabroncsot 1 perc alatt

Online bejelentkezés

Értékelések

Michelin abroncskereső

Találja meg a megfelelő abroncsot!

Akciók

Kapcsolat

Kapcsolat

Béres Gumi Kft.

H-2370 Dabas Szabadság út 1.